11. Energia eoliana

Energia eoliană este o sursă de energie regenerabilă generată din puterea vântului. La sfârşitul anului 2006, capacitatea mondială a generatoarelor eoliene era de 73904 MW, acestea producând ceva mai mult de 1% din necesarul mondial de energie electrică.
Deşi încă o sursă relativ minoră de energie electrică pentru majoritatea ţărilor, producţia energiei eoliene a crescut practic de cinci ori între 1999 şi 2006, ajungându-se ca, în unele ţări, ponderea energiei eoliene în consumul total de energie să fie semnificativ: Danemarca (23%), Spania (8%), Germania (6%).


Turbine de vânt
Vânturile se formează deorece soarele nu încălzeşte Pământul uniform, fapt care creează mişcări de aer. Energia cinetică din vânt poate fi folosită pentru a roti nişte turbine, care sunt capabile de a genera electricitate. Unele turbine pot produce 5 MW, deşi aceasta necesită o viteză a vântului de aproximativ 5,5 m/s, sau 20 de kilometri pe oră. Puţine zone pe pământ au aceste viteze ale vântului, dar vânturi mai puternice se pot găsi la altitudini mai mari şi în zone oceanice.
Energia eoliană este folosită extensiv în ziua de astăzi, şi turbine noi de vânt se construiesc în toată lumea, energia eoliană fiind sursa de energie cu cea mai rapidă creştere în ultimii ani. Majoritatea turbinelor produc energie peste 25% din timp, acest procent crescând iarna, când vânturile sunt mai puternice.
Se crede că potenţialul tehnic mondial al energiei eoliene poate să asigure de cinci ori mai multă energie decât este consumată acum. Acest nivel de exploatare ar necesita 12,7% din suprafaţă Pământul (excluzând oceanele) să fie acoperite de parcuri de turbine, presupunând că terenul ar fi acoperit cu 6 turbine mari de vânt pe kilometru pătrat. Aceste cifre nu iau în considerare îmbunătăţirea randamentului turbinelor şi a soluţiilor tehnice utilizate.
Avantaje
În contextul actual, caracterizat de creşterea alarmantă a poluării cauzate de producerea energiei din arderea combustibililor fosili, devine din ce în ce mai importantă reducerea dependenţei de aceşti combustibili.
Energia eoliană s-a dovedit deja a fi o soluţie foarte bună la problema energetică globală. Utilizarea resurselor regenerabile se adresează nu numai producerii de energie, dar prin modul particular de generare reformulează şi modelul de dezvoltare, prin descentralizarea surselor. Energia eoliană în special este printre formele de energie regenerabilă care se pretează aplicaţiilor la scară redusă.
Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substanţe poluante şi gaze cu efect de seră, datorită faptului că nu se ard combustibili.
Nu se produc deşeuri. Producerea de energie eoliană nu implică producerea nici unui fel de deşeuri.
Costuri reduse pe unitate de energie produsă. Costul energiei electrice produse în centralele eoliene moderne a scăzut substanţial în ultimii ani, ajungând în S.U.A. să fie chiar mai mici decât în cazul energiei generate din combustibili, chiar dacă nu se iau în considerare externalităţile negative inerente utilizării combustibililor clasici.
În 2004, preţul energiei eoliene ajunsese deja la o cincime faţă de cel din anii 80, iar previziunile sunt de continuare a scăderii acestora, deoarece se pun în funcţiuni tot mai multe unităţi eoliene cu putere instalată de mai mulţi megawaţi.
Costuri reduse de scoatere din funcţiune. Spre deosebire de centralele nucleare, de exemplu, unde costurile de scoatere din funcţiune pot fi de câteva ori mai mari decât costurile centralei, în cazul generatoarelor eoliene, costurile de scoatere din funcţiune, la capătul perioadei normale de funcţionare, sunt minime, acestea putând fi integral reciclate.
Dezavantaje
Principalele dezavantaje sunt resursa energetică relativ limitată, inconstanţa datorită variaţiei vitezei vântului şi numărului redus de amplasamente posibile. Puţine locuri pe Pământ oferă posibilitatea producerii a suficientă electricitate folosind energia vântului.
La început, un important dezavantaj al producţiei de energie eoliană a fost preţul destul de mare de producere a energiei şi fiabilitatea relativ redusă a turbinelor. În ultimii ani, însă, preţul de producţie pe unitate de energie electrică a scăzut drastic, ajungând, prin îmbunătăţirea parametrilor tehnici ai turbinelor, la cifre de ordinul 3-4 eurocenţi pe kilowatt oră.
Un alt dezavantaj este şi "poluarea vizuală" - adică, au o apariţie neplăcută - şi de asemenea produc "poluare sonoră" (sunt prea gălăgioase). De asemenea, se afirmă că turbinele afectează mediul şi ecosistemele din împrejurimi, omorând păsări şi necesitând terenuri mari virane pentru instalarea lor. Argumente împotriva acestora sunt că turbinele moderne de vânt au o apariţie atractivă stilizată, că maşinile omoară mai multe păsări pe an decât turbinele şi că alte surse de energie, precum generarea de electricitate folosind cărbunele, sunt cu mult mai dăunătoare pentru mediu, deoarece creează poluare şi duc la efectul de seră.
Un alt dezavantaj este riscul mare de distrugere în cazul furtunilor, dacă viteza vântului depăşeşte limitele admise la proiectare. Oricât de mare ar fi limita admisă, întotdeauna există posibilitatea ca ea să fie depăşită.
Romania s-a miscat cel mai repede la energie eoliana dintre tarile est-europene
In prezent, tara unde am vazut cea mai multa activitate in energia eoliana este Romania. A introdus legislatie, are un profil eolian foarte bun si vedem acum ca se construieste cel mai mare parc eolian pe uscat din afara Statelor Unite", a spus Christie.
General Electric a anuntat in luna septembrie ca va furniza inca 101 turbine eoliene pe langa cele 139 contractate anul trecut pentru a doua faza de dezvoltare a parcului Fantanele-Cogealac din judetul Constanta.
Turbinele sunt fabricate in Salzbergen, Germania, si sunt ultima tehnologie in materie de eficienta si capacitate de conectare la reteaua electrica.
Parcul eolian de 600MW va fi gata in prima parte a lui 2011, a anuntat recent compania ceha CEZ, operatorul proiectului.
Pe de alta parte, reprezentantul General Electric a atras atentia ca energia eoliana nu reduce dependenta de gaz, deoarece parcurile eoliene de mare capacitate, ca cel din Constanta, trebuie sa fie dublate si de centrale pe gaz, care sa genereze electricitate atunci cand nu bate vantul.
"Cand nu e vant, productia trebuie compensata cu o alta forma de energie, cele mai eficiente fiind centralele pe gaz, pentru ca cele nucleare nu pot fi oprite si pornite de la o zi la alta, iar cele pe carbune polueaza", a precizat el.
Ungaria si Republica Ceha se misca si ele destul de rapid la capitolul energii regenerabile, mai mult insa la capitolul biomasa si eficienta decat energie eoliana.
Cu toate ca CEZ este operatorul parcului din Dobrogea, in Cehia nu detine nici un camp eolian.
Toate cele trei tari - Ungaria, Cehia si Romania - au adoptat rapid legislatie care sa stimuleze investitiile in energie regenerabila, precum si in eficientizarea productiei si consumului de energie electrica si termica.
"Exista mai multa energie eoliana in Romania, care a inceput abia cu doi ani in urma, decat in Polonia, care a inceput acum 4-5 ani. Totul depinde de legislatie, de vointa politica in ce priveste energia regenerabila", a spus Christie.
Intrebat daca vede posibile consecinte ale situatiei politice asupra sectorului energetic, reprezentantul GE a spus ca "poate avea un impact".
"Stabilitatea politica e necesara. Daca ai guverne succesive si fiecare schimba politica energetica, atunci nu e bine. O centrala de 800MW costa 400-500 milioane de euro si odata instalata, nu mai poti lua banii inapoi a doua zi. Asa ca iti trebuie destula incredere ca vei putea amorsa investitia in timp. Iar cand soliciti finantarea, si bancile vor sa stie daca poti sa-ti recuperezi banii, mai ales in vremurile acestea in care institutiile financiare sunt foarte reticente la riscuri", a explicat omul de afaceri.
Pe de alta parte, Christie a spus ca situatia in Romania "se imbunatateste".
"Se pare ca incep iar sa intre finantari pe piata. Asa ca vom anunta in curand probabil si alte proiecte, pe masura ce clientii reusesc sa faca rost de bani", a declarat Christie.
Pe langa cele 240 de turbine eoliene contractate de la General Electric pentru parcul de langa Constanta, multinationala mai are un contract semnat cu Petrom pentru o centrala de 800MW si mai multe proiecte de centrale termo-electrice cu o eficienta de aproape 90% in Bucuresti si in apropiere.
De partea romana, transportatorul national de electricitate Transelectrica estimeaza ca, pana in 2012, vor fi puse in functiune in Romania centrale eoliene cu o putere instalata de 1500MW, fata de numai 11MW, cati exista instalati in prezent in tara.