12. Resurse alternative de energie

Europa in alerta – solutiile energetice alternative au devenit o prioritate


Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca era petrolului se apropie de sfarsit; din pacate cea a surselor de energie regenerabila este inca departe de a-si face simtita prezenta, in conditiile in care Uniunea Europeana este tot mai dependenta de resursele energetice din import. Promovarea energiei electrice din resurse regenerabile are ca obiectiv cresterea ponderii surselor regenerabile de energie de la 14 la 22% (pana in 2010) din consumul brut de energie electrica din Uniunea Europeana.

• Energia verde - potential nevalorificat
Dupa modelul european, Romania a elaborat o strategie in ceea ce priveste energia verde, prin care isi stabileste ca tinta, pana in 2010, o cota de 4% din energie obtinuta din resurse regenerabile: energie eoliana, energie solara, biomasa. Aceasta cota reprezinta circa 750 megawati. Trebuie spus insa ca energia obtinuta din resurse energetice regenerabile va avea un pret cu aproape 50% mai mare decat tarifele actuale. Facilitatile create fac ca din ce in ce mai multe firme romanesti si straine sa doreasca sa se implice in producerea de energie electrica din resurse regenerabile.

• Energia solara - o alternativa atractiva
Spre deosebire de sursele fosile de energie, energia solara este infinita, din care motiv, omenirea in ultimile decenii este nevoita sa elaboreze noi tehnologii solare capabile sa genereze energie ieftina, independenta de orice alt tip de materie prima si ecologic pura.
Valoarea totala a energiei solare interceptata de pamint este de 178*109 MW, ceea ce e de 15000 de ori mai mult decit necesarul curent al omenirii.
Densitatea medie a fluxului radiant pe o suprafata orizontala variaza intre 250 W/m2, in Sahara, si 100 W/m2, in Europa Centrala. Valorile globale ale energiei solare. Insasi panourile fotovoltaice, indeosebi cunoscute ca panouri solare, sunt echipamente care transforma lumina in electricitate, pe baza efectului fotoelectric. Reprezinta fara indoiala cea mai eleganta solutie ecologica de producere a energiei electrice. Tehnologiile solare folosesc energia soarelui pentru a produce caldura, lumina, apa calda si chiar aer conditionat pentru locuinte si zona industriala. Panourile solare sunt una cele mai populare surse de energie alternativa folosita pentru sistemele electrice private si industriale. Oricine poate folosi aceasta energie gratuita.

• Energia eoliana

Energia eoliana a avut impactul cel mai puternic la nivel mondial, in special in ultimii sase ani. Potentialul energetic eolian este cel mai favorabil pe litoralul Marii Negre, in zone montane si podisuri din Moldova sau Dobrogea. Fata de totalul de 31.128 MW instalati pe glob, Romania apare cu 1 MW instalat in energie eoliana. Lider de necontestat este Germania, cu peste 12.000 MW. Marile avantaje ale utilizarii energiei eoliene sunt protejarea mediului, costul de producere competitiv, comparativ cu al centralelor clasice, timpul redus de montaj.


• Biomasa – potential energetic urias

Biomasa este partea biodegradabila a produselor, deseurilor si reziduurilor din agricultura, inclusiv substantele vegetale si animale, silvicultura si industriile conexe, precum si partea biodegradabila a deseurilor industriale si urbane. (Definitie cuprinsa in Hotararea nr. 1844 din 2005 privind promovarea utilizarii biocarburantilor si a altor carburanti regenerabili pentru transport). Biomasa reprezinta resursa regenerabila cea mai abundenta de pe planeta. Aceasta include absolut toata materia organica produsa prin procesele metabolice ale organismelor vii. Biomasa este prima forma de energie utilizata de om, odata cu descoperirea focului.
Se apreciaza ca Romania are un potential energetic ridicat de biomasa, evaluat la aproximativ 7.600 mii tep/an (tone echivalent petrol), adica aproape 19% din consumul total de resurse primare la nivelul anului 2000. Astfel, 54% din caldura produsa pe baza de biomasa se obtine din arderea de reziduuri forestiere sau 89% din caldura necesara incalzirii locuintelor si prepararea hranei (mediul rural) este rezultatul consumului de reziduuri si deseuri vegetale.

• Energia hidraulica
Reprezinta capacitatea unui sistem fizic (apa) de a efectua un lucru mecanic la trecerea dintr-o stare data in alta stare (curgere). Datorita circuitului apei in natura intretinut de energia Soarelui, este considerata o forma de energie regenerabila.
Sfat:
Solutiile energetice alternative sunt nu numai un imperativ economic ci si unul ecologic. Prin poluarea pe care o cauzam, putem face ca locurile minunate în care ne petrecem vacantele sa dispara, schimbarile climatice fiind parca modul planetei de a ne atrage atentia asupra actiunilor noastre. Turbinele Eoliene sunt una din cele mai vechi forme de energie alternativa utilizata in lume. In plus, vantul este gratis si inepuizabil, nu produce deseuri sau gaze nocive, costurile si timpul de implementare sunt reduse. Nu ne ramane decat sa constientizam existenta acestor resurse si sa le exploatam.