5. Energia nucleara

Cei care sustin energia nucleara o propovaduiesc drept sursa de energie sustenabila care nu polueaza aerul, reduce emisiile cu dioxid de carbon, sporeste siguranta energetica a unei tari diminuand dependenta fata de petrolul de import si este mai ieftina. Datele arata ca nu au existat alte catastrofe cu emanatii de radiatii in afara celei de la Cernobil, iar adeptii energiei nucleare sustin cu tarie ca volumul de deseuri radioactive este foarte mic si ca acestea pot fi depozitate in conditii de maxima siguranta sub pamant.
De cealalta parte, criticii spun ca energia nucleara este o sursa periculoasa de energie si sustin ca deseurile radioactive nu pot fi inmagazinate pentru perioade lungi de timp, existand tot timpul riscul unei contaminari cu radiatii prin accidente sau sabotaje si al proliferarii de arme nucleare. In plus, continua ei, ritmul incet in care au fost construite centrale nucleare in ultima vreme arata faptul ca reactoarele nucleare nu pot fi inaltate indeajuns de repede pentru a domoli schimbarile climatice.
Energia nucleara nu este ecologica. Un aparent avantaj al energiei nucleare este faptul ca prin folosirea acesteia nu au loc emisii de CO2, cum este cazul combustibililor fosili, care prin ardere produc astfel de emisii, ce contribuie la fenomenul de incalzire globala. Energia nucleara este insa foarte periculoasa si ridica multe probleme care afecteaza atat mediul inconjurator, cat si sanatatea oamenilor. Exista insa si energie ecologica, adica energie regenerabila, de mai multe tipuri: eoliana, solara, geotermala, hidroenergie, biomasa.
Energia nucleara este una dintre cele mai scumpe tipuri de energie. In momentul de fata, construirea de centrale nucleare costa intre 5.000-8.000 USD/kw, in timp ce energia eoliana, de exemplu, costa doar 1.500 USD/kw. Daca luam in calcul o productivitate de circa 3 ori mai mica in cazul energiei eoliene (deoarece vantul nu bate tot timpul), ajungem la un cost mai mic decat in cazul energiei nucleare. Evident, la aceste costuri de constructie se mai adauga in cazul energiei nucleare si costuri legate de combustibili (extragere si prelucrare sau achizitionare din alte tari), construirea de repositorii pentru depozitarea deseurilor slab si mediu radioactive, inchiderea si dezafectarea centralei nucleare dupa 20-30 de ani de exploatare etc. Toate aceste cheltuieli nu sunt necesare in domeniul energiei regenerabile.
Ne amintim cu totii de accidentul de la Cernobil, din aprilie 1986. Specialistii din domeniul medicinii au identificat numeroase cazuri de cancer produse de acest accident si estimeaza alte cazuri care vor aparea in urmatoarele decenii. In prezent, carcasa construita la Cernobil pentru a evita emiterea de radiatii prezinta mai multe fisuri…dar refacerea ei nu prezinta o prioritate momentan…

Deseurile nucleare rezultate in urma exploatarii unei centrale nucleare nu sunt depozitate in conditii de maxima siguranta

ADEVARAT - „Desi se incearca gasirea unei solutii pentru depozitarea deseurilor nucleare de peste 50 de ani, in momentul de fata nicio tara din lume nu dispune de o astfel de tehnologie. Pana in prezent s-au incercat diferite aliaje si modalitati de stocare, dar toate s-a dovedit ineficiente. Este o problema foarte grava, tinand cont de faptul ca uraniul (combustibilul folosit de regula pentru producerea de energie nucleara) este un element puternic radioactiv, iar modalitati de stocare vor trebui sa fie garantate pe perioade de mii de ani. De-a lungul timpului, unele state au incercat ‘rezolvarea’ acestei probleme, aruncand aceste deseuri in oceane, contaminand apele si vietatile marine. Iar lucrurile nu se opresc aici, unele specii fiind pescuite si comercializate pentru consum”.
Romania nu va avea de castigat in cazul construirii unei noi centrale nucleare
„Construirea unei noi centrale nucleare in Romania inseamna reducerea sanselor dezvoltarii energiei regenerabile, domeniu in care tara noastra are un potential imens. Suntem pe locul trei in UE ca si potential in domeniul energiei geotermale si pe locul intai in domeniul energiei eoliene in Europa Centrala si de Est. O legislatie adecvata in acest domeniu, care sa garanteze preluarea cu prioritate a energiei provenite din surse regenerabile (asa cum se procedeaza in aproape toate tarile din Europa) ar determina foarte multi investitori sa initieze proiecte in tara noastra. Cu totii ne dorim energie ieftina si sigura, ne dorim sa reducem dependenta de alte tari la acest capitol. De asemenea, din ce in ce mai multi romani isi doresc sa traiasca intr-un mediu curat, afectat cat mai putin de poluare si de riscul unor accidente. Solutia exista si este accesibila - energia regenerabila trebuie folosita si in tara noastra, la scara cat mai mare”.
Debitele raurilor din tara nu sunt destul de mari pentru a raci un nou reactor nuclear
„Debitul necesar racirii difera in functie de tehnologia folosita si de capacitatea instalata. Exista mai multe studii efectuate inca din perioada comunismului, prin care s-au identificat diferite locatii pentru amplasarea de noi centrale nucleare in Romania, in zone precum Muntii Macin sau Fagaras. Un astfel de studiu a fost realizat de Ministerul Economiei anul trecut, fiind identificate 10 astfel de locatii, care nu au fost facute publice. La solicitarile Greenpeace adresate Ministerului Economiei de transmitere a acestor informatii, organizatia noastra nu a primit niciun raspuns. Greenpeace a actionat in instanta Ministerul Economiei, solicitand transmiterea datelor si daune morale de 1 Ron, castigand procesul in data de 14.10.2009″.
„Nu trebuie uitat insa faptul ca aceste calcule si estimari se realizeaza tinand cont de valori medii, in realitate existand insa perioade mai secetoase care nu asigura in mod automat un debit minim necesar. Pana si Dunarea a ridicat astfel de probleme, ducand la inchiderea centralei de la Cernavoda”.

Get the Flash Player to see this player.
Energia Nucleara